Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    Member
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Lewisville, TX
    Posts
    124

    Legend Electrical Issues Question / Alpha 211

    I'm looking at a 2010 Alpha 211. My buddy said Legends are known for their electrical issues and I'd forever regret the purchase. Is he correct? Also, any feedback on the boat would be appreciated.

  2. Member
    Join Date
    Apr 2018
    Location
    Fort Worth TX
    Posts
    95
    #2
    I dont know what electrical issues they are well known for..
    Most all of the electronics are the same as every other boat out there..
    There have been some people that have had switch panels fail and a tough time finding replacements
    But not really any different than any other boat

  3. Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Montgomery Tx
    Posts
    131
    #3
    I had a 2007 199 for 8 years and no electrical problems and the 211 2015 has no problems so far. I did buy an extra electrical panel back when they closed down just incase.

  4. Member
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Benton, AR
    Posts
    1,921
    #4
    2009 Alpha 199. Flawless so far. Anything mechanical can have problems.

  5. Member rhlabs's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Tulsa, OK
    Posts
    741
    #5
    No problems with my 2009 211. I’ve had it for seven years.


    2009 LEGEND ALPHA 211/MERCURY 250 PRO XS

  6. Member
    Join Date
    Dec 2018
    Location
    Kelseyville Ca
    Posts
    1,924
    #6
    My 08 is now 12 years old no issues
    ive had it for 6 but it only had 100 hrs on it then.

  7. Member
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Lufkin Tx
    Posts
    260
    #7
    No issues at all with my 2011 211... Buy it... you’ll thank us later!
    2011 Legend Alpha 211 DC
    250 Pro XS
    Solix 10 G2 MSI & Onix 10 NT
    Elite 9 Ti2 connected to
    Motorguide Xi5 105

  8. Member
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Perry, Mo.
    Posts
    12,537
    #8
    I've never had a problem with my 2013 Alpha 211.

  9. Member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Ennis TX
    Posts
    20
    #9
    Had 2005 LE 196, had a bad switch easy fix. Then 2010 Alpha 211 still have, never had a problem. Seems on any boat forum, any time someone post they have a problem they are looking for some help with. I doubt I will ever get rid of the 211.

  10. Member thedude's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Lowell, MI
    Posts
    1,208
    #10
    the omni-bus (brain box) is a 3rd party component that controls all the switches/power distribution. They have been known to go bad, but not to the extent its a pervasive problem (to my knowledge). The company that makes them is still around. Great lakes skipper has some of the old legend stock for purchase, and if push came to shove, the entire system could be replaced with manual switches/fuse panel and 1 milspec wiring adapter without removing or re-running all the wiring in the boat. So its not really something that would prevent me from considering the purchase of a boat.

  11. Member
    Join Date
    Apr 2021
    Location
    Jackson, WI
    Posts
    6
    #11
    Hey guys new here and just bought a 09 Legend Alpha 211 with some issues with the switch pads. Is the wiring adapter your talking about an available part or is this something someone would have to make? I’m thinking about adding toggles switches and going that route, sorry to bring up an old thread!

  12. Member
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    LaPorte, TX
    Posts
    315
    #12
    No problems with my 2013 Alpha 211.
    2013 A211 250 Pro XS
    Bob"s 10" Action Series Hydraulic Jack Plate
    2-8' Power Poles



  13. Member
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Benton, AR
    Posts
    1,921
    #13
    No problems with my 2009 Alpha 199.