Thread: Vault Hubs

Results 1 to 12 of 12
  1. #1
    Member
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    texas
    Posts
    40

    Vault Hubs

    PM schedules?
    Anyone have problems with them in the first 4 years of ownership?
    Anyone in Dallas TX service them?
    thanks for any feedback.

  2.  
  3. Member Coke's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Roanoke
    Posts
    1,754
    #2
    I have a 2011 Marine Master trailer with the Vault hubs, and have had no problems. I asked the same question some time ago, was told "If it ain't broke, don't mess with it."

  4. Member ifishinxs's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Southern Utah
    Posts
    1,523
    #3
    My vault hubs are 8 yrs old and going strong.
    2010 Skeeter ZX 200 200 HPDI
    Garmin EchoMap 93's/CV52/GT52/PS22
    My name is Bob and I fish way to much.

  5. Member
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    texas
    Posts
    40
    #4
    OK, thanks!
    My only concern is on the driver side the hubs are clean and can still see the vault logo on the hub, on the other side the logo is blacked out. No grease is on the wheel, though.
    Any thoughts? does that sound like they are leaking?

  6. Member Jeff Hahn's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Alliance, Ohio
    Posts
    18,847
    #5
    Quote Originally Posted by davisx View Post
    OK, thanks!
    My only concern is on the driver side the hubs are clean and can still see the vault logo on the hub, on the other side the logo is blacked out. No grease is on the wheel, though.
    Any thoughts? does that sound like they are leaking?
    If there is go grease slung out on the wheel, I can't believe that they are leaking.
    Half the world's problems are caused by people not doing their jobs and the other half are caused by people minding someone else's business.

  7. Member Bob G.'s Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Vermont
    Posts
    3,339
    #6
    I don't have Vault hubs but have the literature about them. I check my hub seals when the boat is off of the trailer. If you don't have grease/oil leaking from the front or rear of the hub, all should good as long as the hubs aren't running hot.

    You can service Vault hubs yourself.
    2006 Triton TR-21 XD, Mercury 225 Pro XS
    Sponsored by my paycheck, every 2 weeks!

  8. Member ifishinxs's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Southern Utah
    Posts
    1,523
    #7
    Quote Originally Posted by Bob G. View Post
    I don't have Vault hubs but have the literature about them. I check my hub seals when the boat is off of the trailer. If you don't have grease/oil leaking from the front or rear of the hub, all should good as long as the hubs aren't running hot.

    You can service Vault hubs yourself.
    Very good advice.
    2010 Skeeter ZX 200 200 HPDI
    Garmin EchoMap 93's/CV52/GT52/PS22
    My name is Bob and I fish way to much.

  9. Member
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    ohio
    Posts
    454
    #8
    I wouldn't touch them unless you see grease slinging. Opened mine up after 10 yrs and they were fine. The wear rings were starting to get a groove but nothing was leaking. I went ahead and replaced the rings,seals and caps. Prob 60,000 miles on trailer when I checked them.

  10. Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    murray ky
    Posts
    4,653
    #9
    Best way to check is looking to see if the black vault plastic is sticking out at least 1/8 to 1/4inch. Then you know if the vault is pressurized. I ran mine 9 years and all bearings were still greased good. Wear rings still looked new. O rings on back were all cracked,but seals still good. Both my back axle brake calibers were both sticking, which caused some heating which can cause some grease to leak. I replaced everything, calibers, brake pads, all bearings, seals, wear rings, o rings. Flushed brake fluild including new Goodyear endurance tires. Figured at 10yrs it was time to replace everything.

  11. Member
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    ohio
    Posts
    454
    #10
    Same thing happened to me billproxs. Sticking caliper caused some extreme heat so out of worry I opened them all up to check on them along with replacing both calipers and pads.

  12. Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    murray ky
    Posts
    4,653
    #11
    it was hard finding everything I needed, but during my replacement i made some utube videos showing how I did it all and all part numbers. under utube fishing

  13. Member
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    PA
    Posts
    436
    #12
    The hubs don’t seem to fail, what does fail after 6-8 years are the calipers. They start sticking and thus burn the bearings out. I thought my hubs were failing last year but it was just that my calipers were not working properly. When it comes to them though, I agree if it’s not broke don’t fix it. If one does break, buy a new ufp vault pre packed hub with pre packed brake pads and just slide it on