Thread: 2nd bilge pump

Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    spring city
    Posts
    217

    2nd bilge pump

    is there a separate switch for it or does it work off the same switch. I have the big discharge hole on the back port (next to the livewell pumpout) but have never had water come out of it. the auto and the switch work fine which discharges on the starboard side

    thanks in advance

  2.  
  3. BBC SPONSOR DREWTICK's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Vass, NC
    Posts
    4,821
    #2
    the switch will control the extra manual pump and the other is on auto with a float wired direct
    I sell Gatorbaks,The Leash,Nightfishion,Plashlights Leds,CB Marine Products,Stoltz Bow Rollers, and more. Just Visit
    http://www.drew-tek.com/


    http://www.phoenixtournament.com/
    http://myphoenixboat.com/

  4. Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    spring city
    Posts
    217
    #3
    Quote Originally Posted by DREWTICK View Post
    the switch will control the extra manual pump and the other is on auto with a float wired direct
    if that is the case do they both discharge thru the same fitting? when I use manual or if the auto comes on they both discharge thru the starboard side.

  5. BBC SPONSOR DREWTICK's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Vass, NC
    Posts
    4,821
    #4
    yes same fitting, put some water in the bilge and after the auto starts pumping flip on the manual and you will see the water flow increase.
    I sell Gatorbaks,The Leash,Nightfishion,Plashlights Leds,CB Marine Products,Stoltz Bow Rollers, and more. Just Visit
    http://www.drew-tek.com/


    http://www.phoenixtournament.com/
    http://myphoenixboat.com/

  6. Member vausoner's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    louisville ky
    Posts
    5,047
    #5
    How many openings do you have on the port side?
    Jason
    2015 Phoenix 919 225 ProXs

  7. Member
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Spring Hill, KS
    Posts
    497
    #6
    On my 17 721 they both come out of the same hole
    Steven Dendy-Spring Hill, KS
    2017 Phoenix 721 PRO XP 250-PRO XS
    Past Rides

    ​07 Triton - TR-196 200-Opti
    01 Triton - TR-21 225 HO Johnson
    93 Javelin 379T 91 Rude Intruder

    83 Tidecraft - Wildfire F/S 150 Black Max

  8. Member
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    spring city
    Posts
    217
    #7
    Quote Originally Posted by vausoner View Post
    How many openings do you have on the port side?
    on the port I have the two livewell pumpout and the one large one

  9. Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Dirty Jerzy
    Posts
    340
    #8
    Quote Originally Posted by DREWTICK View Post
    the switch will control the extra manual pump and the other is on auto with a float wired direct
    so one is a backup and only works if you put it on manual? They are both the same model on mine. How does that work if the boat in the water over night and it rains and the Bilge burns out? Will the second one kick on?

  10. Member
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Haughton, La
    Posts
    2,300
    #9
    Both will run. I re-piped mine to 2 outlets. The problem (IMO) is that the pump discharge with one pump running will only pump some water out. Some of the water will go back thru the other pump. There are no check valves. My water volume doubled at the outlets when I did this.
    2014 Phoenix 721XP, 250 SHO, Bobs Action Jack, Dual Blades, 101 Terrova, 2014 FX4 F150 Supercrew 4x4

  11. Member
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    greenbrier TN
    Posts
    1,217
    #10
    FYI when washing your boat and carpet don't stand in front of the discharge because the auto bilge will come on.
    Don't Ask me how I know.
    Mike
    2010 Phoenix 721 pro xp

    Mercury 250 pro xs

  12. Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Dirty Jerzy
    Posts
    340
    #11
    Quote Originally Posted by BroWhoop View Post
    Both will run. I re-piped mine to 2 outlets. The problem (IMO) is that the pump discharge with one pump running will only pump some water out. Some of the water will go back thru the other pump. There are no check valves. My water volume doubled at the outlets when I did this.
    Mine is a 2016 and they are piped separately. just when I was fixing a loose hose I notice when I turned the knob on the bilge to activate them only one turned on. Just not sue if one is bad or not.

  13. Banned
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    Western Iowa
    Posts
    645
    #12
    At least on my boat both bilge pumps are AUTO and have floats, but the one has the option via the control panel to be turned on manually in addition to the float turning it on.

    There is a dial on the side of the bilge pumps to raise the float and test it.

  14. Member
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Wa State
    Posts
    1,841
    #13
    one pump is auto only

    the other pump is auto AND manual.

    Provided you have a model of boat that has 2 pumps, not all models have 2 pumps. But then I don't know if they changed that since 2015.
    "Everyone should believe in something; I believe I'll go fishing."

    -Henry David Thoreau

    Men and fish are alike. They both get into trouble when they open their mouths

    author unknown

    2015 Phoenix 919 225 Yamaha SHO


  15. Member
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Spring Hill, KS
    Posts
    497
    #14
    I ordered it on my 17 721 I did have a bad plug on the back of my integrated wiring system. I got them working with Jeffs help. They exit out one hole but when that 2nd one kicks in you know it because it will shoot out a whole lot farther when they both kick in.
    Steven Dendy-Spring Hill, KS
    2017 Phoenix 721 PRO XP 250-PRO XS
    Past Rides

    ​07 Triton - TR-196 200-Opti
    01 Triton - TR-21 225 HO Johnson
    93 Javelin 379T 91 Rude Intruder

    83 Tidecraft - Wildfire F/S 150 Black Max

  16. Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Dirty Jerzy
    Posts
    340
    #15
    Thanks for all of the input guys! I figured out my problem.The fuse for the one bilge pump was blown (there is a fuse for each).
    So I took out the pump and notices the impellor was stuck. Freed it up and cleaned it out good, replaced the fuse and BAM works perfect.
    As for Auto and manual. Both of my pumps are auto with the float inside. When I turn the bilge switch to manual on the dash only one turns on.
    Last edited by bassmasher; 02-12-2018 at 06:17 AM.