Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Member
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Maumelle Arkansas
    Posts
    23

    175xri Low oil alarm at 4000 RPM and above.

    OD154510 175XRI
    Had the outboard worked on, replaced the trigger and stator. That fixed the original problem.
    Now it runs fine but alarm is the issue, Boat oil tank is full, small oil tank on top of engine is full, primed as recommended. No alarm at idle or at speeds 3800 rpm or below.
    Have checked the water filter for water, none in filter. It is the low oil/water alarm not overheat.
    Help

  2.  
  3. Mercury 3L/4 Stroke/Verado Moderator EuropeanAM's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Greenville, SC (US)
    Posts
    70,402
    #2
    Four beep, Pause, Four Beep.... or FAST BEEPING (there is a difference).


    Dual Mercury Master Technician- for Mercury Outboards, Racing & Mercruiser Sterndrives in Greenville, SC.
    Still consider myself a "Marine Apprentice" after 39 years (learn something new every day).
    Mercury Parts, Mercury Outboards, Smartcraft & Accessories, Injector Service, TDR Reeds- BBC Sponsor

  4. Member
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Maumelle Arkansas
    Posts
    23
    #3
    Intermittent beep, can tell there is a pause, but is much faster than when the key is turned on
    Book says sounds steadily for overheating

    worked normally before trigger/stator installation, started at with first test run.
    In my manual straight sound is overheat. Also not run very long afraid to
    This happens when going on plan at 4000 and stops when I lower to 3900 or below.
    water pressure 8 at 3900, was 18 at 5600 but have not run to above 4000 because of alarm.
    No led on, water sensor, Dumped it just incase.
    Thanks I do need your experience and help.
    Last edited by Zx175Bassman; 01-09-2017 at 11:59 AM.

  5. Mercury 3L/4 Stroke/Verado Moderator EuropeanAM's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Greenville, SC (US)
    Posts
    70,402
    #4
    Check the grounds on top of the engine block at the back for corrosion (clean terminals, ensure they're tight on the screw). That's one thing you can do easily (and is a common cause of errant warnings from the oil warning module).


    Dual Mercury Master Technician- for Mercury Outboards, Racing & Mercruiser Sterndrives in Greenville, SC.
    Still consider myself a "Marine Apprentice" after 39 years (learn something new every day).
    Mercury Parts, Mercury Outboards, Smartcraft & Accessories, Injector Service, TDR Reeds- BBC Sponsor

  6. Member
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Maumelle Arkansas
    Posts
    23
    #5
    will do thanks

  7. Member
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    1,865
    #6
    mix that fuel until problem solved
    where the grass is green and the girls are pretty

  8. Member
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Maumelle Arkansas
    Posts
    23
    #7
    Cleaned and reconnected
    no change
    Thanks ahead of time

  9. Mercury 3L/4 Stroke/Verado Moderator EuropeanAM's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Greenville, SC (US)
    Posts
    70,402
    #8
    Make sure you're not losing spark at higher RPM's on one cylinder, and if not, I would recommend replacing the sensor & bearing (which contains the signaling magnet).


    Dual Mercury Master Technician- for Mercury Outboards, Racing & Mercruiser Sterndrives in Greenville, SC.
    Still consider myself a "Marine Apprentice" after 39 years (learn something new every day).
    Mercury Parts, Mercury Outboards, Smartcraft & Accessories, Injector Service, TDR Reeds- BBC Sponsor