Results 1 to 16 of 16
  1. #1
    Member jbassman87's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Yates Center, KS
    Posts
    17,314

    Lowrance hds 9 touch

    What would make it so the screen wont let you hit accept when you first power it up?

  2.  
  3. Member Bill Reynolds's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Hot Springs Arkansas
    Posts
    2,514
    #2
    Quote Originally Posted by jbassman87 View Post
    What would make it so the screen wont let you hit accept when you first power it up?
    Mine will not respond while it is loading charts. Once the “Loading Charts” notice goes away, the “accept” key will respond.

    Southern By Latitude - Gentleman By Attitude

  4. Member jbassman87's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Yates Center, KS
    Posts
    17,314
    #3
    Quote Originally Posted by Bill Reynolds View Post
    Mine will not respond while it is loading charts. Once the “Loading Charts” notice goes away, the “accept” key will respond.
    I noticed that and waited until it cleared and still nothing. Tried a soft reset and that didnt help.

  5. Member Bill Reynolds's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Hot Springs Arkansas
    Posts
    2,514
    #4
    This is a wild card but since you can't get it through the boot strap try putting an SD card with an update on it in one of the cArd slots and power it up. This should force it to boot and load fresh softwAre.

    Southern By Latitude - Gentleman By Attitude

  6. Member
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Nevada, OH
    Posts
    84
    #5
    You may want to try recalibrating your touch screen. That may fix the issue.

    Calibrating touch screen
    1) First power off the units (provided it's on).
    2) Once its powered down, press and hold the waypoint button and then while still holding the waypoint button depressed, hit the power button to turn the unit on.
    Keep holding in the waypoint button as the unit boots up. Once you hear an audible double beep you can release the waypoint button.
    3)The calibration mode will activate and will have a crosshair in the upper left corner. Just touch each of the crosshairs as they appear. It will register the settings.
    4) Click “Accept” when it appears and your unit is now calibrated.

  7. Member utinator's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    San Antonio, TX
    Posts
    6,032
    #6
    Try cleaning the screen. Mine goes haywire when it gets dirty.
    Gitcha Bass On!

    2015 ZX225

  8. Member jbassman87's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Yates Center, KS
    Posts
    17,314
    #7
    Quote Originally Posted by Bankangler View Post
    You may want to try recalibrating your touch screen. That may fix the issue.

    Calibrating touch screen
    1) First power off the units (provided it's on).
    2) Once its powered down, press and hold the waypoint button and then while still holding the waypoint button depressed, hit the power button to turn the unit on.
    Keep holding in the waypoint button as the unit boots up. Once you hear an audible double beep you can release the waypoint button.
    3)The calibration mode will activate and will have a crosshair in the upper left corner. Just touch each of the crosshairs as they appear. It will register the settings.
    4) Click “Accept” when it appears and your unit is now calibrated.
    Tried this, but didn't notice any crosshairs appearing.

  9. Member jbassman87's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Yates Center, KS
    Posts
    17,314
    #8
    Quote Originally Posted by Bill Reynolds View Post
    This is a wild card but since you can't get it through the boot strap try putting an SD card with an update on it in one of the cArd slots and power it up. This should force it to boot and load fresh softwAre.
    Where/how would I get a card with an update?

  10. Member
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Paris Landing at Ky Lake
    Posts
    2,242
    #9
    You need to buy an SD card that fits your unit and then you download the software update from the lowrance website. I think all of the touch screen units can use up to a 32 gigabyte card.

  11. Member Bill Reynolds's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Hot Springs Arkansas
    Posts
    2,514
    #10
    Quote Originally Posted by Lowerider58 View Post
    You need to buy an SD card that fits your unit and then you download the software update from the lowrance website. I think all of the touch screen units can use up to a 32 gigabyte card.
    This ^^^. Here’s a link to the update page

    https://downloads.lowrance.com/softw...dex.html?r=117

    Southern By Latitude - Gentleman By Attitude

  12. Member jbassman87's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Yates Center, KS
    Posts
    17,314
    #11
    Quote Originally Posted by Lowerider58 View Post
    You need to buy an SD card that fits your unit and then you download the software update from the lowrance website. I think all of the touch screen units can use up to a 32 gigabyte card.
    Ok, sorry for my ignorance in this, but how do you get the download onto the SD card?

  13. Member
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Waverly, Iowa
    Posts
    82
    #12
    Quote Originally Posted by jbassman87 View Post
    Ok, sorry for my ignorance in this, but how do you get the download onto the SD card?
    Use an SD card reader. Some computers have them built in, or you can buy one inexpensively from Amazon that plugs into the USB port.

  14. Member Old Bass Tard's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Horseheads, New York
    Posts
    4,450
    #13
    Lowrance Web site, https://www.lowrance.com/

    Help and Support

    Software Updates

    Select your Product Series

    Scroll down to "HDS Gen 2 Touch with GPS Patch" and download it to your computer.

    Copy the file that comes with the download (HDS_Gen2_Touch-6.0-54.2.46-Standard-4.upd) onto an SD card.

    !! Use another SD card, a blank one, put it into one of the SD card slots on the HDS and go into your units settings and save "Settings" and "Way points", because you may lose them after the Update and you'll want to have a backup of them "just in case"! (Something you should do regularly anyway)

    Next, take the SD card with the update on it and follow the instructions...

    Upgrade Instructions

    1. Download the file
    2. Copy to a blank micro SD card
    3. With the unit turned off insert Micro SD in to the card reader
    4. Turn on the Lowrance display. (If the update does not automatically start, follow the steps below)
    a. HDS Gen1/Gen2
    i. Press Pages
    ii. Use the directional pad to select Utilities
    iii. Next select Files
    iv. Select the SD Card and press enter
    v. Select software update and press enter
    5. After the update has completed, remove the SD card. The unit will shut down
    6. Press power key to restart the unit
    Fish First, ask questions later!

  15. Member jbassman87's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Yates Center, KS
    Posts
    17,314
    #14
    Thanks for the help. Got the last update installed and now it is really jacked. Won't come on using the power button, but will if you unplug it. Then it turns off before getting to the accept screen.

  16. Member Bill Reynolds's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Hot Springs Arkansas
    Posts
    2,514
    #15
    Quote Originally Posted by jbassman87 View Post
    Thanks for the help. Got the last update installed and now it is really jacked. Won't come on using the power button, but will if you unplug it. Then it turns off before getting to the accept screen.
    Very confusing.
    Does it beep when you push the power button? If the hardware is working correctly, it will beep any time it is pressed, either on or off.
    I had a problem with my HDS9 but it would not shut off and if I unplugged it, it would turn back on. I disassembled it and found moisture in the button contacts. Cleaned it up and it worked. Not saying that is your problem, just that the button beeps when working properly.
    Did it boot from the SD card when you did the update? If so I would disconnect the transducer, Ethernet and N2K cable and power cable then reconnect the power cable with the SD card in the slot. Hopefully this will cause it to boot from the SD card and load the update.
    If the update loads, you will need to do a hard reset.
    Don’t know if any of this will work, grasping at straws.

    Southern By Latitude - Gentleman By Attitude

  17. Member jbassman87's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Yates Center, KS
    Posts
    17,314
    #16
    Quote Originally Posted by Bill Reynolds View Post
    Very confusing.
    Does it beep when you push the power button? If the hardware is working correctly, it will beep any time it is pressed, either on or off.
    I had a problem with my HDS9 but it would not shut off and if I unplugged it, it would turn back on. I disassembled it and found moisture in the button contacts. Cleaned it up and it worked. Not saying that is your problem, just that the button beeps when working properly.
    Did it boot from the SD card when you did the update? If so I would disconnect the transducer, Ethernet and N2K cable and power cable then reconnect the power cable with the SD card in the slot. Hopefully this will cause it to boot from the SD card and load the update.
    If the update loads, you will need to do a hard reset.
    Don’t know if any of this will work, grasping at straws.
    Once I unplug and then plug it in, it beeps and you see the first screen. Before it then goes to the accept screen it will shut off. Pushing the power button does nothing after that. I had another lowrance get water in it and that might be what happened here. There is also a line down the screen on the right side.